Berekenen uitgerekende datum zwangerschap
Er kunnen maar twee redenen zijn waarom je dit artikel leest:
Je vermoedt dat je zwanger bent en je wil graag weten wanneer je uitgerekende datum zou zijn. Óf je bent zwanger en je bent daar net achter gekomen. Waah, gefeliciteerd!
Het berekenen van uitgerekende datum zwangerschap
Je uitgerekende datum berekenen is natuurlijk een van de leukere dingen, want dan kan je echt gaan uitleven naar die mooie dag. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Het berekenen van je uitgerekende datum?
Er zijn een aantal mogelijkheden om je uitgerekende datum te berekenen:
● Uitgerekende datum berekenen menstruatie
● Uitgerekende datum berekenen bevruchting
● Uitgerekende datum berekenen ovulatie/uitgerekende datum berekenen eisprong
● Uitgerekende datum berekenen onregelmatige cyclus
Je uitgerekende datum berekenen doe je zo!
Er is een standaard manier waarop je je uitgerekende datum kan berekenen:
De eerste dag van je laatste menstruatie + 40 weken/280 dagen = uitgerekende datum.
Maar dit is vaak gok en niet nauwkeurig. Toch wordt deze berekening vaak gebruikt door verloskundigen. Als je ongeveer 12 weken zwanger bent krijg je de termijnecho. Hier wordt de échte uitgerekende datum vastgezet.
Wist je dat maar 5% van de baby’s op hun uitgerekende datum worden geboren? Het is maar gewoon een datum, maar het is natuurlijk wel heel leuk om naar één specifieke datum uit te leven.
Uitgerekende datum berekenen ovulatie
Weet jij precies wanneer je eisprong is geweest? Dan heb je een net iets andere berekening, want gemiddeld is je eisprong 14 dagen vóór je menstruatie begint. Dan doe je deze berekening:
De dag van je eisprong + 38 weken/266 dagen = uitgerekende datum.
Je ovulatie en eisprong zijn hetzelfde, dus wil jij weten hoe je jouw uitgerekende datum kan berekenen voor ovulatie, dan houd je dezelfde rekensom als hierboven aan!
Uitgerekende datum berekenen onregelmatige cyclus
Bij het berekenen van je uitgerekende datum bij een onregelmatige cyclus is het net wat lastiger. Het wordt helemaal lastig als je niet precies weet wanneer je je eisprong had.
Heb jij een onregelmatige cyclus en wil jij je uitgerekende datum berekenen? Dan kan je het beste uitrekenen wat het afgelopen halfjaar jouw gemiddelde cycluslengte was. Ook bij een langere cyclus heb je vaak ongeveer twee weken vóór je menstruatie een eisprong. Bijvoorbeeld:
Jouw cyclus is 36 dagen – 14 dagen = datum van jouw vermoedelijke eisprong + 38 weken/266 dagen = Jouw vermoedelijke uitgerekende datum.
Bij een onregelmatige cyclus kan het altijd zo zijn dat je minder ver zwanger bent dan je zelf denkt. De verloskundige zal bij de eerste echo rond 7 à 8 weken laten weten hoe lang je nu zwanger bent.
Uitgerekende datum berekenen bevruchting
Wil je de uitgerekende datum berekenen vanaf bevruchting? Dat kan een beetje lastig zijn. De bevruchting zelf is het moment waarop een zaadcel een eicel bevrucht. Dit voel je niet, en dus is dit een lastige manier om je uitgerekende datum te berekenen.
Je kan wel een uitgerekende datum vanaf de eisprong berekenen, zoals hierboven uitgelegd.
Wat als je een onregelmatige cyclus hebt?
Heb je een langere of kortere cyclus dan 28 dagen? Dan kan het iets lastiger zijn om de exacte datum te bepalen.
Ben je nog niet zwanger, maar wil je graag grip krijgen op je cyclus? Dan kan je iedere dag van de maand je temperatuur opnemen. Je lichaamstemperatuur is namelijk wat hoger tijdens je eisprong.
Een andere handige tip is het gebruiken van een app. Er zijn verschillende apps die je kan downloaden die je helpen met het inzichtelijk krijgen van je cyclus. Onze favorieten zijn bijvoorbeeld Clue of Flo!
Online uitrekenen uitgerekende datum zwangerschap
Je kan natuurlijk zelf moeilijk gaan uitrekenen, maar online zijn er genoeg tools te vinden waarmee je je uitgerekende datum kan berekenen. Google is your best friend!
Zo, en nu weet je hoe je jouw uitgerekende datum van je zwangerschap kan berekenen vanaf de bevruchting, ovulatie, onregelmatige cycli en eisprong.
Ben je inderdaad zwanger, dan is het belangrijk dat je zwangerschapsvitamines neemt. We hebben een blog geschreven over welke supplementen je kan nemen tijdens je zwangerschap.
Veelgestelde vragen
Het is een goede richtlijn, maar het is wel zo dat maar 5% van alle baby’s op de uitgerekende datum wordt geboren. Vanaf week 37 kunnen baby’s veilig geboren worden en zijn ze helemaal klaar. Je uitgerekende datum is dus ook een handige leidraad om te bepalen hoeveel weken zwanger je bent.
Vaak vindt de ovulatie/eisprong zo’n 14 dagen vóór de menstruatie plaats. Het is dus makkelijk rekenen als je een regelmatige cyclus hebt. Is dit niet het geval, dan is het aan te raden om tijdens je cyclus ovulatietesten te gebruiken. Zo kan je precies vaststellen wanneer je eisprong is (geweest).
Je kan online onderzoek doen naar verloskundigenpraktijken in de buurt, maar als je vriendinnen in de buurt hebt wonen, kan je hen natuurlijk ook om advies vragen. Je kan je gewoon inschrijven bij de praktijk, dan nemen zij vanzelf contact met je op.
Zwanger zijn ís ook heel erg spannend. Er gaat van alles veranderen aan je lijf en in je leven. En al die onzekerheden. Pff.. we kunnen het ons nog goed herinneren. Allereerst is jouw partner natuurlijk degene waarbij jij je verhaal kwijt kan. Doe je het moederschap alleen? Vraag dan een vriendin of familie als steun.
Daarnaast is ook jouw verloskundige waarbij je terecht kan met je vragen en zorgen. Ook als je een ongerust gevoel hebt tijdens je zwangerschap: bel altijd je verloskundige. Daar zijn ze voor!
We hebben hierover een blog geschreven. Hier lees je: Wat mag ik wel en niet eten tijdens de zwangerschap?
Op je werk kan je vertellen wanneer je zwanger bent als jij daar klaar voor bent. Je bent alleen verplicht om het uiterlijk drie weken vóór je zwangerschapsverlof begint te melden, en verder mag je helemaal zelf doen wat je wilt!